otrdiena, 2013. gada 30. aprīlis

BIGOLI AR PĪLES RAGŪ (BIGOLI ALL'ANATRA)

 
 
Bigoli vārīšana pīles buljonā un pasniegšana ar lēni sautētas pīles mērci ir sens Veneto ēdiens. Vispirms vāra pīles buljonu, kurā pēc tam vāra svaigos bigoli, kas, starp citu, uzsūc sevī krietni daudz buljona, savukārt no izvārītās gaļas, to lēni sutinot ar dārzeņiem, gatavo ragū, ko izmanto kā bigoli mērci. Fantastiski gards ēdiens, sildošs un sātīgs.
 
 
 
1 porcija mājās gatavoti bigoli

2 pīles kājas (šķiņķīši + stilbiņi)
pīles ķidas - kuņģis, aknas, sirds
1+1 sīpols
1+1 burkāns
2+2 seleriju kāti
3+2 ķiploka daiviņas
400ml sarkanvīns
250ml konservēti tomāti savā sulā
lauru lapas
melnie pipari
sāls
sviests vai no buljona nosmelti pīles tauki cepšanai

Vispirms vāra pīles buljonu, kuram izmanto pīles kājas, 1 sīpolu, 1 burkānu, 2 seleriju kātus, 3 ķiploka daiviņas, lauru lapas, melnos piparus un sāli. Pīles buljonu vāra tāpat kā mājās vārītu vistas buljonu. Kad buljons gatavs, no tā izvelk pīles kājas un to nokāš, garšaugus un dārzeņus aizmet, jo tie jau visas garšas atdevuši buljonam. Pīles kājas atkaulo un gaļu saplucina gabalos. Pēc tik ilgas vārīšanās gaļa būs ļoti mīksta, tāpēc to visērtāk ir saplucināt ar rokām, plēšot pa šķiedrai, tā pati sadalīsies. Sagriež atlikušos dārzeņus un ķidas un sviestā vai pīles taukos apcep zeltaini brūnus. Pievieno vīnu un novāra alkoholu, pievieno saplucināto pīles gaļu, konservētus tomātus ar sulu un aptuveni 250 ml izvārīto pīles buljonu. Uz lēnas uguns sautē līdz ragū kļuvis biezs (vismaz 45 minūtes). Kad ragū gatavs, atlikušajam pīles buljonam pievieno sāli un tajā vāra svaigus bigoli. Kad bigoli nāk al dente, tos nokāš un pievieno ragū un, kārtīgi maisot, sautē minūti, lai savelkas garšas. Ceļ galdā. Pasniedz ar Pinot Noir vai Merlot no Pomerolas.

Šī ieraksta tapšanā izmantota recepte no Keidas Hildebrandas (Cad Hildebrand) un Džeikoba Kenedija (Jacob Kenedy) grāmatas Pastas ģeometrija (The Geometry of Pasta).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru