otrdiena, 2015. gada 10. februāris

MĀJAS CEPEŠKRĀSNĪ CEPTA PILNGRAUDU RUDZU MAIZE


Mājas cepeškrāsnī ceptas rudzu maizes eksperimenta turpinājums. Pirmo izcepu rudzu maizi ar neraudzētas rudzu miltu mīklas virskārtu un četru graudu pārslām, kas izveidoja jauku garoziņu, pēc pazīstamā britu pavāra un maiznieka Pola Holivuda (Paul Hollywood) receptes. Tās sastāvā ir porteris, tāpēc maize ieguva iesala un brūža notis. 

Šoreiz recepte no Jamie Magazine, kurā bez rudzu miltiem (jaatzīst, ka tie ir mazākumā) izmanto maizes miltus ar sēklām. Es izvēlējos Doves Farm pilngraudu maizes (pilngraudu kviešu milti ar augstu lipekļa daudzumu) biomiltus. Līdzīgi kā iepriekš rudzu miltiem nebija norāžu par malumu. Cepu no rupja maluma pilngraudu rudzu biomiltiem. Sēklas izvēlējos pēc savas gaumes un pieliekamā rocības - linsēklas un melnā sezama sēklas. Kā šķidrumu izmanto pienu un ūdeni, bet garšu pastiprina ar melasi un tumšo šokolādi, jo augstāks kakao masas daudzums, jo labāk. Lai veidotos kraukšķīga garoza, cepeškrāsns apakšā novieto cepampannu ar ūdeni, kura radītie tvaiki palīdzēs spīdīgas un kraukšķīgas garozas veidošanā.

Maize izdodas blīva, ar rudzu aromātu, ar riekstainu un pavisam viegli saldenu pēcgaršu. Nākamreiz pievienošu maltas ķimenes arī mīklai.




200g pilngraudu rudzu milti
300g pilngraudu maizes milti (Doves Fram)
150ml piens
150 ml remdens ūdens
50 g melase
20g tumšā šokolāde (vairāk 70% kakao masa)
8g ātras iedarbības sausais maizes raugs
2ēdamk. tumšais niedru cukurs
2ēdamk. linsēklas
2ēdamk. melnā sezama sēklas
1/2 tējk. ķimenes
1/2 tējk. sāls
šļuka olīveļļas

Bļodā sajauc abus miltus un sēklas, raugu, cukuru un sāli. Kastrolī uzsilda pienu, ūdeni, melasi un sakapātu šokolādi, ko maisot izkausē, bet nesilda vairāk kā līdz 30 grādiem. Uzsildīto un sajaukto šķidrumu iejauc sauso sastāvdaļu maisījumā. Uz darba virsmas mīklu mīca līdz kamēr tā kļūst padevīga, gluda un elastīga. Mīklu saveļ bumbā, pārziež ar šļuku olīveļļas, liek bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi un ļaut tai rūgt 2,5-3 stundas līdz kamēr tā dubultojusies apjomā. Kad mīkla uzrūgusi, to atkal uz darba virsmas izmīca līdz tā kļūst mīksta un samtaina, tad  izveido apaļu klaipu, ko liek uz cepamplāts, kas izklāta ar cepampapīru un viegli apbārstīta ar miltiem. Klaipu pārsedz ar dvieli un ļauj tam uzrūgt līdz tas dubultojas apjomā, aptuveni pusstundu, pēc tam viegli apsmidzina ar ūdeni un pārber ar ķimenēm. Liek cepties krāsns vidū, kas iepriekš uzkarsēta līdz 180 grādiem. Cepeškrāsns apakšā novieto pannu ar ūdeni, kura radītie tvaiki palīdz garozas veidošanā. Maizi cep 40-45 minūtes. Klaipa gatavību pārbauda, tam pieklauvējot pie apakšējās garozas, dobja skaņa liecina, ka tas ir izcepies. Maizes klaipu atdzesē uz restītēm, lai gaiss tam var brīvi piekļūt arī no apakšas. Griež tikai pilnībā atdzisušu.


Melase iegādājama veikalā Grauda spēks Lāčplēša ielā 61. Melnā sezama sēklas un ķimenes iegādājamas specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Linsēklas iegādājamas lielveikalos, piemēram, Rimi ķēdes veikalos.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru