ceturtdiena, 2015. gada 19. februāris

MĀJĀS SĀLĪTI LAŠU UN FOREĻU IKRI


Centrāltirgus Zivju paviljonā ik pa laikam var nopirkt jēlus (nesagatavotus) foreļu un lašu ikrus. Vienkāršākā un gardākā delikatese, ko no tiem pagatavot, ir sālīti ikri. Iesālīšana pati par sevi ir absolūti vienkārša. Daudz piņķerīgāka ir ikru atbrīvošana no saistaudiem, kas atgādina tiem stingri piekļāvušās plēves. Latviski atrodamajās receptēs tehnika praktiski ir viena - apliešana ar karstu vai vārošu ūdeni un maisīšana, kā rezultātā ikri atbrīvojas, bet plēves pieplok un apķeras metāla sietam, kurā ikri ielikti. Strīdu un pretrunīgi viedokļu netrūkst, jo karstais ūdens neapšaubāmi ietekmē arī pašus ikrus. Tā kā ikru man nebija daudz, tos no plēvēm atbrīvoju mehāniski, lai maksimāli saglabātu ikru svaigo un dabisko garšu. Ja ikru ir vairāk, tos mehāniski var atdalīt beržot pret metāla stiepļu režģi vai kaut ko tamlīdzīgu, bet noteikti neasu.




0,5 kg foreļu vai lašu ikri
100 g akmens sāls (bez joda un pretsalipšanas piedevām)
1 l ledusauksts ūdens

Ūdenī izšķīdina sāli. Ikrus atdala no plēvēm. Tos ieber metāla sietā un mazgā ledusaukstā ūdenī. (Bļodā, uzlejot ikriem ūdeni, ikri paliks tās dibenā, bet sīkie plēvju gabaliņi pacelsies virspusē, tādējādi tos ir viegli noliet vai nosmelt.) Bļodā ber noskalotos ikrus un aplej ar sālsūdeni. Ikrus sāla ne ilgāk kā 5 - 10 minūtes, citādi tiem zudīs garša un tie būs pārsālīti. Pēc piecām minūtēm ikrus pagaršo, lai noteiktu nepieciešamo sālīšanas ilgumu. Kad iesālījušies, tos sietā nokāš un izber uz papīra dvieļa, lai notek liekais sālījums. Ikrus liek cieši noslēdzamā stikla burkā un uzglabā ledusskapī.

1 komentārs:

  1. Viss kā pēc notīm... Galvenais lai ikru vienmēr būtu daudz.... Siltus, pēc iespējas Gaišus un mierīgus Ziemassvētkus mūsu dullajā pasauē..

    AtbildētDzēst