pirmdiena, 2015. gada 2. februāris

GARŠVIELU SVIESTS MEDĪJUMAM



Eksperimenti ar dažādu garšu piešķiršanu mājās kultam sviestam turpinās - jūraszāļu sviests un melnā ķiploka sviests ir īsts veiksmes stāsts. Esmu ļoti izvēlīga attiecībā ir garšvielu maisījumiem un visbiežāk tie manu uzmanību neizpelnās. Protams, ir garšvielas, kas labāk piestāv vistai vai cūkgaļai, bet ne jau jebkura stila cūkgaļai derēs viens konkrētais garšvielu maisījums, ne arī vēlos, lai visi vistas gaļas ēdieni garšoti līdzīgi. Un ko gan var pagatavot no karija maisījuma garšvielas, ja karijiem ir simtiem veidu? Varētu teikt, ka garšvielu maisījumus neatzīstu, izņemot klasiku - Provansas garšaugu maisījumu, marokāņu ras el hanout, čīliešu merquén, etiopiešu berbere, palestīniešu un libāņu zātaru. Kad Spice House veikalā man pirmoreiz piedāvāja uzbeku garšvielu maisījumus, es saraucu degunu. Khmeli sumeli garšvielu maisījums man šķita nedaudz aizdomīgs, jo biju pārliecināta, ka tas ir gruzīnu lepnums. Tomēr es padevos un to pasmaržoju. Jāsaka, ka tas nav līdzīgs gruzīnu khmeli suneli, taču tam ir izcili harmoniska un austrumnieciska smarža. Izmēģināt šo maisījumu mani pārliecināja garšaugu vietējā izcelsme. Papildus bonuss bija garšaugu raupjais malums, jo tas ļāva pārliecināties par to kvalitāti. Kad tuvojās vasaras saulgrieži, pieļāvu vēl vienu izņēmumu, un iegādājos šašlika garšvielu maisījumu. Vēlāk konstatēju, ka tas ir viens no lieliskākajiem garšvielu maisījumiem ceptai vai grilētai sarkanajai gaļai - liellopam, jēram, strausam.

Pateicībā izdomāju vēl vienu veidu, kā šo garšvielu maisījumu izmantot, lai tas būtu ar līdzīgu efektu kā Café de Paris sviests, kas lēni izkūst uz antrekota, muguras karbonādes vai gurna steika. Uzbeku šašliku garšvielu maisījums šajā gadījumā ir kvalitatīva bāzes garšviela sarkanajai gaļai, ko dāsni papildināju ar medījumam pieskaņotām garšvielām - kanēli un kadiķogām.

uzbeku šašlika garšvielu maisījums no Spice House


100g sviests (mīksts, istabas temperatūrā)
5 ēdamk. šašlika garšvielu maisījums (sastāvā koriandrs, džambuls, raihons, saldā paprika, ķiploki)
2 ēdamk. malts Ceilonas kanēlis
1 ēdamk. maltas kadiķogas

Sviestu bagātināt ar piedevām visērtāk ir sviesta gatavošanas laikā. Pēc sviesta mazgāšanas, kad no tā izskaloti visi paniņu pārpalikumi. Garšvielu maisījumu un kadiķogas samaļ un kanēli sarīvē, pēc tam izsijā, pievieno sviestam un sviestu kārtīgi samīca. Sviestu saveļ pikucī, ietin pergamentā un uzglabā ledusskapī.

Ja sviests pagatavots jau iepriekš, tam nepieciešams sasilt līdz tas sasniedz istabas temperatūru. Garšvielu maisījumu un kadiķogas samaļ un kanēli sarīvē, pēc tam izsijā, pievieno sviestam un sviestu kārtīgi samīca. Sviestu saveļ pikucī, ietin pergamentā un uzglabā ledusskapī. Pirms lietošanas sviestam būtu pāris stundas jāatpūšas, lai garšas savelkas.

Uzbeku šašlika garšvielu maisījumu un Ceilonas kanēli var iegādāties specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru