sestdiena, 2013. gada 9. februāris

GRANĀTĀBOLU SIERA KŪKA



Granātāboli lieliski iederas desertos, tajā skaitā stindzinātajās siera kūkās. Ceptajās siera kūkās granātābols varētu mainīt krāsu uz rūsganu, lai gan nekad to neesmu mēģinājusi cept, bet krāsas maiņu esmu novērojusi citos termiski apstrādātos granātābolu ēdienos. Šī ir ļoti viegla un vienkārša siera kūkas recepte, kuru gan nepieciešams pagatavot laikus, jo tai nepieciesamas 6 stundas sastingšanai. Vienai trešdaļai no siera masas tiek vairāk pievienota granātābolu sula un attiecīgi arī želatīns, tā iegūstot garšas un krāsas ziņā divas atšķirīgas masas, no kurām spilgtāk rozīgā ir ar spirdzinošāku un izteiktāku garšu. Divu krāsu kūkas pildījums padara to vizuāli interesantāku. Nākošreiz kūkai pievienošu kādu dekoratīvu grenadīna (grenadīns + želatīns) rakstu, kas būs vēl tumšāks par jau esošajiem kūkas toņiem, un trīs toņu kūka izskatīsies vēl greznāk. Bildēs kūkas virsa ir dekorēta ar granātābola sēklām, kas labi izskatās tikai bildēs, bet nav pārāk praktiska. Skepsi pret sēklām, kuras negribas norīt, bet ne vienmēr ir ērti izspļaut, jau esmu ne reizi vien izteikusi. Beigās kūkas virskārtu dekorēju ar plānu kārtiņu svaigi spiestas granātābolu sulas želeju (granātābolu sula + želatīns). Šīs kūkas izdošanās atslēga ir želatīns. Ņemot vērā, ka želatīnu kvalitāte, kā arī rupjums atšķiras, šai receptei ir izmantots lielveikalos nopērkamais Santa Maria pārtikas želatīns.

 
 
 
 
 

Pamatnei:
200g cepumi Selga
50g kešjū rieksti
70g sviests

Pildījumam:
4tējk. želatīns + 4ēdamk. ūdens
750g Mascarpone krējumsiers
1ēdamk. vaniļas cukurs
75g cukurs
3 lieli granātāboli
2ēdamk. gaišais rums

pildījumam papildus:
1 liels granātābols
1nepilna tējk. želatīns + 1ēdamk. ūdens
30g cukurs

Pamatnei cepumus sablenderē kopā ar riekstiem un sajauc ar izkausētu sviestu, un līdzeni izklāj formas pamatnē, kārtīgi piespiežot. Formu ar cepumu masas pamatni liek ledusskapī. Divos atsevišķos traukos ber želatīnu un aplej ar ūdeni. No granātāboliem izspiež sulu, sadalot to divos traukos (vienā traukā trīs granātābolu sula, otrā - viena). Krējumsieru maisa ar cukuru un pūdercukuru, pa daļām pielejot trīs granātābolu sulu, lai neveidojas krējumsiera kunkuļi. Pielej rumu un izmaisa, lai būtu pilnīgi viendabīga masa. Pārliecinās, ka masa ir istabas temperatūrā un pievieno ūdens peldē izkausētu želatīnu (4 ēdamk.). Ja masa būs auksta, želatīns sāks stingt pirms tas būs vienmērīgi iemaisīts. Kārtīgi izmaisa, 2/3 pildījuma kārto uz ledusskapī esošās pamatnes un liek atpakaļ ledusskapī. Atlikušajai pildījuma trešdaļai pievieno cukuru, viena granatābola sulu un ūdens peldē izkausētu nepilnu tējkaroti želatīna. Izmaisa un liek ledusskapī līdz brīdim, kad pildījums formā sāk sastingt.
 
Pildījums formā sāks sasting ātrāk kā pildījums, kas bagātināts ar papildus granātābolu sulu. Kad pildījums formā jau velkas kompakts, ar strūklu veidojot rakstus, pievieno bagātināto pildījumu. Kūku liek ledusskapī vismaz uz 6 stundām.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru