sestdiena, 2013. gada 2. februāris

TĪTARA CEPETIS AR RIEKSTU UN KASTAŅU PILDĪJUMU



Šī nav fiksā recepte, tītara cepeša pagatavošana prasīs kopumā vismaz pusotru dienu. Process nav tik darbietilpīgs, cik laikietilpīgs, jo vispirms tītars mērcēsies, pēc tam ar pildījumu lēnām cepsies, bet tā laikā nekāda īpašā gaļas pieskatīšana nav nepieciešama. Vispirms šķiņķi mērcē garšvielu ūdenī, kā norādīts receptē. Pildījums no kastaņiem, lazdu riekstiem un mandelēm ir saldens, tāpēc to sabalansē ar skābu ābolu un apelsīnu, bet tikpat labi var izmantot mandarīnus. Provansas garšvielas, šalotes un ķiploki tam piešķir arī nedaudz kreptīgumu. Lai pildījumam nepiešķirtu papildus saldenu noti, sīpolus nekaramelizē.
 
 
 
 

1,5kg tītara šķiņķis
garšvielu ūdens sastāvdaļas skatīt receptē
Pildījumam:
200g kastaņi
75g lazdu rieksti
75g mandeles
1 vidēji liels ābols
1 apelsīns
2 šalotes
1 galviņa ķiploks
150ml saldais krējums

Vispirms tītara šķiņķi mērcē garšvielu ūdenī vismaz 12, bet labāk 24 stundas.
 
Kad šķiņķis ir izmērcējies un gatavs cepšanai, kā pirmo pagatavo pildījumu. Kastaņus izcep un sakapā, riekstsus un mandeles sablenderē, liek uz pannas, pievieno sakapātas šalotes un ķiplokus, rupji sarīvētu ābolu, Provansas garšaugu maisījumu, sagrieztas apelsīna šķēles un pielej saldo krējumu, pieber sāli un svaigi maltus piparus. Visu pasautē līdz maisījuma garšas ir savilkušās, liekais ūdens iztvaikojis un maisījums ieguvis tumīgu konsistenci. Pagaršo un pārliecinās, ka pildījums nav par saldu. Tam ir jābūt maigi saldenam, bet ne kā desertam. Atdzesē.
 
Tītara šķiņķis bija nedaudz cietis atkaulošanas procesā, tam bija iešņāpti pamatīgi griezumi, tos arī izmantoju kā efektu, kuros sabāzt pildījumu, bet atlikušo pildījumu izmantoju kā cepeša chapeau, ar to pārklājot tā virsu. Tikpat labi varēja atvērt šķiņķi, izklāt, sapildīt un izveidot ruleti, stingri nosienot ar virtuves diegu. Ja cep cepeti ar chapeau, cepšanās beigās to var būt nepieciešams pārklāt ar foliju, lai virskārtas pildījums neizkalst vai no virspuses neapdeg. Ja cep ruleti, to cepšanas laikā apslaka ar suliņām, kas iztecējušas no tās. Abos gadījumos gaļu cep 180 grādos uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni stundu. Izņem no cepeškrāsns un atpūtina vismaz 10 minūtes pirms sagriešanas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru