ceturtdiena, 2013. gada 21. februāris

MEDUS UN ROZĀ PIPARU MADLĒNAS



Pirms gada sāku savus kulināros eksperimentus ar madlēnām, izmēģinot arī dažādu piedevu pievienošanu - mača madlēnas un esmu atkal atgriezusies pie madlēnām, šoreiz ar rozā pipariem un medu. Rozā pipari, kas no botānikas viedokļa nemaz nav pipari, bet par tādiem tiek saukti dēļ to vizuālās līdzības, asumiņa un viegli dedzinošās pēcgaršas. Esmu iemanījusies rozā piparus izmantot konditorejā, jo tiem atšķirībā no īstajiem pipariem ir saldeni pikanta garša un tie ir ļoti aromātiski. Rozā pipari īpaši labi sader kopā ar augļiem un ogām, paspilgtinot to garšu kā, piemēram, zemeņu un rozā piparu saldējumā. Šajās madlēnās rozā pipariņš ir aromātisks pretpols medum un lieliski sasaucas ar dūmakaini rūgto melasi. Recepte būs veiksmīga, ja rozā pipari dzirnaviņās tiks malti pievienošanas brīdī, jo iepriekš samalti tie ātri novadojas.


 
 
 
 

2 lielas olas
50g brūnais cukurs
1/2tējk. melase
1/2tējk. cepamais pulveris
1/2tējk. samalti rozā pipari
1tējk. šķidrs medus
90g milti
90g sviests
šķipsna sāls

Izkausē sviestu, pievieno melasi un medu un atstāj atdzist. Viegli sakuļ olas ar cukuru un sāli līdz virspusē veidojas balta pūku kārta. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un pa daļām iejauc olu maisījumā, lai neveidojas kunkuļi. Pievieno sviesta maisījumu un tikko samaltus piparus un kārtīgi izmaisa. Mīklu 20 minūtes atpūtina vēsā vietā. Madlēnu formiņas 3/4 piepilda ar mīklu un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 220 grādos līdz to sāni krāsojas zeltaini. Cepšanas ilgums atkarīgs no formiņu izmēra, kas patiešām mēdz būt atšķirīgi. Atkarībā no formiņu materiāla, tās var būt nepieciešams ietaukot. Es cepu silikona formiņās, kurās 3/4 no formiņas tilpuma atbilst 2 tējkarotēm mīklas, un cepu 8 minūtes. Pārceptas madlēnas būs izkaltušas, jeb zaudējušas savu sulīgi maigo tekstūru. Tikko izceptas tās izņem no formiņām. Lieliski garšo gan siltas, gan atdzisušas.

Recepte aizgūta  no Mišela Ro (Michel Roux) grāmatas The Collection un nedaudz pārveidota.