trešdiena, 2013. gada 20. februāris

GREIPFRŪTU TARTE

  
 
 
Citrusi ir tie augļi, kas mūs priecē drēgnajos rudens un aukstajos ziemas mēnešos. Visi zina, ka tie ir lielisks C vitamīna avots. Tomēr nemaz tik bieži konditorejas izstrādājumos tie netiek izmantoti, ja nu vienīgi citronu sula, lai piešķirtu skābumiņu vai tā miziņa izteiktākam aromātam. Šī ir tarte, kur greipfrūts ir galvenā un noteicošā sastāvdaļa, kas izceļ greipfrūta nenovērtētās izmantošanas iespējas konditorejā. Iesaku izmantot augļus ar sarkanu vai rozā mīkstumu, kas ir ne tikai dekoratīvāki, bet arī saldāki. Tarte ir ļoti vienkārša, ar gandrīz vai klasisku olu krēma (kustarda) pildījumu, bet tai pat laikā ļoti spirgta un atsvaidzinoša. Tartes pamatne, kurai pievienoti rupja maluma rudzu milti, lieliski sader ar greipfrūtu viegli rūgteno pēcgaršu.
 
Tartes pamatni, lai tā izceptos sausa un trausla, iepriekš jāizcep gandrīz gatavu, jāatdzesē, un tad pamatni ar pildījumu cep otrreiz līdz tas ir sabiezējis. Kopumā tartei tiek izmantotas 3 olas, bet tās vajadzēs sadalīt starp pamatni un pildījumu - pamatnei vajadzēs 1 olas dzeltenumu, savukārt pildījumam 2 olas un 1 olas baltumu. Izmantoju 3.maluma rudzu miltus un vissmalkākā maluma kukurūzas miltus no veikala Grauda spēks.
 
Šī nav manis izdomāta recepte, tā ar nelielām izmaiņām ir adaptēta no kulinārā bloga http://asweetspoonful.com/2013/02/on-learning.html
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pamatnei:
50g rupja maluma rudzu milti
100g (parastie) kviešu milti
120g sviests (tikko kā no ledusskapja)
1 olas dzeltenums
1-2ēdamk. auksts ūdens
2tējk. cukurs
šķipsna sāls
 
Pildījumam:
2 vidēji lieli greipfrūti
2 olas
1 olas baltums
120ml saldais krējums
50g sviests
75g cukurs
3ēdamk. (parastie) kviešu milti
2ēdamk. smalka maluma kukurūzas milti
 
Vispirms gatavo pamatnes mīklu. Bļodā sajauc abus miltus, cukuru un sāli. Sviestu sagriež gabalos un iejauc sausajos produktos līdz veidojas drupačaina mīkla. Tajā iemaisa olas dzeltenumu un pa karotei ūdeni līdz kamēr mīklu var savelt bumbā, ietin pārtikas plēvē un vismaz stundu atpūtina ledusskapī.
 
Mīklu izņem no ledusskapja, ieklāj veidnē (23-25cm diametrā), veidojot divus centimetrus augstas maliņas. Ieklāto mīklu sadursta ar dakšiņu un uz tās uzliek cepampapīru, un uzber pupiņas vai visparastākos Latvijas kastaņus, lai pamatni nedaudz noslogotu un, lai tā cepoties, neveido gaisa burbuļus. Tātad veidni ar mīklu un uz tās uzbērtā sloga liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un 180 grādos cep 15 minūtes līdz tartes malas krāsojas zeltainas. Izņem no cepeškrāsns, nober pupiņas vai kastaņus un noņem cepampapīru, un turpina cept vēl 5-7 minūtes līdz tā izskatās izkaltusi, atdzesē. Greipfrūtus nomizo, sadala daivās un katrai daivai novelk apvalku. Mīkstumu sagriež nelielos gabalos. Darbojoties ar greipfrūtiem, bļodā saglabā iztecējušo sulu, jo arī tā būs nepieciešama pildījumam. Būtu nepieciešama 1/3 glāzes sula un vismaz 1 glāze (līdz 1,5 glāzēm) sagrieztā mīkstuma.
 
Bļodā saputo iespējami viendabīgi 3 olu baltumus un 2 dzeltenumus, pievieno saldo krējumu un izkausētu sviestu. Otrā bļodā sajauc kopā cukuru un abus miltus un sausās sastāvdaļas pa daļām iemaisa šķidrajās sastāvdaļās, lai neveidojas kunkuļi. Pievieno greipfrūtu sulu un iejauc pildījuma masā, kuru pēc tam uzmanīgi lej uz atdzisušās pamatnes. Pildījuma virsu dekorē ar sagrieztajiem greipfrūta mīkstuma gabaliņiem. Iesākumā tie peldēs pa virsu, bet cepoties pamazām nosēdīsies. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-45 minūtes līdz kamēr pildījuma malas ir jau sabiezējušas, bet centrs vēl stīvi šūpojas. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē.
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru