pirmdiena, 2013. gada 4. februāris

PUTRAIMDESAS, PIQUILLO PIPARU UN PAIPALU OLU UZKODA



Sātīga un sildoša spāņu uzkoda, kam īsti piederas vārds tapa. Un jauns veids kā ietērpt latviešu tradicionālo putraimdesu. Un vēl - paipalu olas lieliskas ir arī ceptas. Spāņu saldie pipari pimientos de piquillo ir nelieli, sarkani trijstūrformas pipari no Navarras. Tie ir ne pārāk gaļīgi, bet ar biezu mizu. Visbiežāk tos pasniedz tapās jau iepriekš apstrādātus - grilētus uz oglēm, ar novilktu mizu un pārslacītus ar olīveļļu. Lai aiztaupītu laiku ātrām uzkodām, tos pārdod konservētus. Lai arī piquillo pipari plaši tiek audzēti Spānijā, lielākā konservu eksportētāja ir Peru, bet uztraukumam nav pamata, jo tas nav nekāds viltojums, un konservi patiešām ir ļoti kvalitatīvi.
 
Putraimdesa jeb asinsdesa ir sens veids kā latvieši izsenis kulinārijā ir izmantojuši tikko kauta lopa asinis, bet tas noteikti nav "tikai" latviešu ēdiens. Asinsdesas tiek gatavotas lielākajā daļā valstu, kur pārtikā lieto kautus lopus, īpaši cūkas, un senatnē tās nesaurajami bijušas saistītas ar cūku bērēm. Vismaz uz Eiropu un Latīņameriku to noteikti var attiecināt. Ja piemin Spāniju, tur gatavo vairāku veidu asinsdesas, no kurām slavenākās ir morcilla de (Aranda) Burgos (putraimu vai grūbu vietā pildīta ar rīsiem un sīpoliem), morcilla curada (žāvēta asinsdesa) un morcilla choricera (desa, kuras viena puse ir chorizo jeb čoriso un otra puse - asinsdesa). Šo pēdējo asinsdesu es īpaši ieteiktu pagaršot, bet ja spāņu asinsdesas nav pieejamas, gardas tapas sanāk arī no vietējo zemnieku ražojumiem. Es ieteiktu jēra asinsdesas, ko reizēm ražo Sidrabjērs vai arī cūkas asinsdesas ar putraimu nevis grūbu pildījumu. Labi iederēsies asinsdesas ar pikantām garšvielām.




 

 
 
 
 
 
2 kārbas (180g) piquillo pipari
300-400g asinsdesa
10 paipalu olas
trifeļu sāls
Provansas garšaugu maisījums
spāņu kūpinātās paprikas pulveris
olīveļļa cepšanai

Piquillo piparus izņem no bundžas, nosusina papīra dvielī un sagriež rupjos gabalos, un olīveļļā uz pannas sasilda. Pipariem ir jābūt karstiem, bet tie nav jācep. Asinsdesu sagriež aptuveni 1,5-2 cm gabalos un apcep zem grila vai uzkarsē cepeškrāsnī līdz tie kūp un tauki spraucas ārā. Uzcep paipalu olas. Paipalu olas ir tik mazas un to čaumala ātri saplaisā, tāpēc vieglākais veids kā atvērt paipalu olas ir ar asu naža galu izdurt mazu caurumu un tad atvērt olu divās daļās kā parasti.

Tālākais ir tikai montāža. Uz šķīvja izkārto vienu karoti ar piquillo pipariem, tiem liek virsū asisnsdesu ar griezuma vietu uz leju, un uz otras asinsdesas griezuma vietas augšā uzsēdina izceptu olu, ko pārkaisa ar Provansas garšaugu maisījumu, trifeļu sāli un kūpinātas paprikas pulveri. Ceļ galdā.

Paipalu olas nāk no Lielvārdes novada individuālā komersanta Papīrpuse.
Putraimdesas nāk no Jaunpils pagasta zemnieku saimniecības Arāji.
Cidacos piquillo piparu konservus var iegādāties veikalā Sky.
Receptē izmantotas idejas no Sam and Eddie Hart and Nieves Barragán Mohacho grāmatas Barrafina: a Spanish Cookbook.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru