piektdiena, 2015. gada 2. janvāris

STRAUSA CEPETIS


Strausa gaļas ēdieni noteikti pieder pie mūsdienu Latvijas garšas, jo jēla gaļa gardēžiem kļuva pieejama līdz ar pirmo strausu fermu attīstību mūsu valstī. Tomēr pārtikā strausu gaļas izmantošana nav nekas eksotisks vai jauns. To plaši izmanto Dienvidāfrikas virtuvē, no tās pavāriem esmu ieguvusi dažas lieliskas receptes.

Strausa gaļa ir ļoti liesa, lai neteiktu, ka cepeša gabalam tauku nav vispār. Tāpēc cepot to nepieciešams mitrināt un pasargāt no izžūšanas. Nolēmu to ietīt bekonā un cept cepeša maisā, kam apakšā salikti dažādi dārzeņi, kas tikai aizpilda vietu, lai cepetis nemērcētos vīnā un sulās, kas cepšanās laikā izdalīsies un tajās nevārītos.

Diemžēl šajās ziemas krēslas bildēs nevar īpaši labi pamanīt, bet bēši brūna ir tikai cepeša ārmala, jo tuvāk centram, jo tas rozīgāks. Bildē redzamais ir cepeša gals, cepetis cepts 40 minūtes un vidū ir izcepts vidēji gatavs, un tiks izmantots salātos. Šī manā izpratnē ir maksimālā gatavības stadija. Vēl nedaudz ilgāk un tas būtu pārcepts. Tūlītējai ēšanai ieteiktu cept vidēji jēlu (pusstundu).

Lai strausa cepetis izdotos ir jāievēro divas būtiskas lietas: pirmkārt, to neizcep pilnīgi gatavu (bēši brūnu; strausa gaļa nav cūkgaļa), jo tāds tas ir nebaudāmi sauss; otrkārt, cepetim pēc izņemšanas no krāsns ļauj atpūsties. Sagriežot to tūlīt pēc izņemšanas no krāsns, suliņas, kas dara to sulīgu, iztecēs un tas kļūs košļājami sīksts.







1,5 kg strausa cepeša gabals
200g caurauguša bekona šķēles
Provansas garšvielu maisījums
gaļas garšvielu maisījums (sastāvā - koriandrs, džambuls, raihons, saldā paprika, ķiploki)
100-150ml sarkanvīns
jūras sāls
piparu maisījums

Cepeti vairākas stundas pirms cepšanas izņem no ledusskapja un ierīvē ar garšvielu maisījumiem, sāli, pipariem un ļauj tam sasniegt istabas temperatūru. Cepeti no abām pusēm apliek ar bekona šķēlēm, kuras piesien ar pārtikas diegu un liek cepeša maisā, kam apakšā salikti dažādi dārzeņi (burkāni, pētersīļa sakne, pastinaki) un ieliets vīns. Cep cepeškrāsnī 200 grādos pusstundu līdz 40 minūtes, pēc tam cepeškrāsni izslēdz, bet cepeti tajā atstāj vēl 10 minūtes. Izņem no cepeškrāsns, atgriež cepeša maisu un cepeti atstāj atpūsties vēl 10-15 minūtes. Ceļ galdā. Pasniedz ar klasisku, ne pārāk piesātinātu sarkanvīnu no vecās pasaules, piemēram, no Pujakas. Derēs lielākā daļa no Bordo vīniem. Pateicoties Vīna korķis saimnieka Eināra dāsnajai dabai, cepetim tika piemeklēts patiešām lielisks vīns - 2006.ražas gada Pujakas (Pauillac) apelācijas vīns no Chateau Pichon-Longueville.

Latvijā audzētu strausu jēlu gaļu iespējams iegādāties no uzņēmuma Alias Products, vairāk info www.baudi.lv
Gaļas garšvielu maisījumu ar nosaukumu šašlika garšviela var iegādāties specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Turpat iegādājams arī Provansas garšvielu maisījums.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru