otrdiena, 2015. gada 27. janvāris

MĀJĀS CEPTA PILNGRAUDU MAIZE AR JŪRASZĀLĒM UN MELNĀ SEZAMA SĒKLĀM


Recepte mājās ceptai pilngraudu maizei no maizes miltiem (baltajiem un pilngraudu), kas pievienoti dažādu graudu vai sēklu pilngraudu milti. Patiešām var pievienot vai nu tos miltus, kas vairāk garšo, vai tos, kas mājās ir pie rokas. Dažādais miltu malums maizes struktūru darīs interesantāku, tapēc droši kopa var jaukt dažādu malumu miltus, kā arī dažadas pārslas - auzu, miežu, tefa, kvinojas, amaranta. Garšas bagātināšanai pievienoju divus man ļoti mīļus produktus - melnā sezama sēklas un jūraszāles.



2 nelieliem maizes klaipiem:
300g baltie maizes milti (Doves Farm)
100g pilngraudu maizes milti (Doves Farm)
100g dažādu graudu (sēklu) milti (miežu, griķu, rudzu, tefa, kvinojas, kukurūzas)
4ēdamk, jūraszāļu maisījums - dulse, nori, jūras kāposti
3ēdamk. melnā sezama sēklas
10g sausais maizes raugs
1/4-1/3l remdens ūdens
1 tējk. sāls

Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas, pievieno ūdeni un sajauc, veidojot mīklu, ko liek uz darba virsmas un mīca līdz kamēr tā kļūst padevīga, gluda un elastīga. Mīklu saveļ bumbā, liek bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi un ļaut tai rūgt 2 stundas līdz kamēr tā dubultojusies apjomā. Tad ar plaukstu no mīklas izsit gaisu un to no jauna saveļ bumbā, ļauj tai otrreiz uzrūgt.

Mīklu izņem no bļodas un izmīca. Pēc tam veido apaļu vai iegarenu klaipu(s), pārsedz ar dvieli un ļauj pēdējo reizi uzrūgt aptuveni stundu. Uzrūgušo klaipu(s) apbārsta ar miltiem, virspusē veido iegriezumus un liek cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 230 grādos 20-30 minūtes. Cepeškrāsns apakšā ievieto trauku ar ūdeni. Kad klaipam, pieklauvējot pie apakšējās garozas, ir dobja skaņa, tā liecina, ka tas ir izcepies. Maizes klaipu(s) atdzesē uz restītēm, lai gaiss tam var brīvi piekļūt arī no apakšas. Griež tikai pilnībā atdzisušu klaipu.

Kaltētas jūraszāles ir iespējams iegādāties veikalā Zaļā govs, Brīvības ielā 69, Biotēka ķēdes veikalos vai arī Mara Seaweed internetveikalā. Melnās sezama sēklas iegādājamas specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru