pirmdiena, 2015. gada 26. janvāris

FREGOLA PUTTANESCA AR TUNCI


Sātīga, spēcinoša un pikanta pastas mērce ar sardīniešu pastu - mazām pastas bumbiņām, ko sauc gan fregola, gan fregula gan fregola sarda. To mēdz dēvēt arī par lielo Sardīnijas kuskusu, jo Sardīnijā gatavo arī parasto kuskusu un fregolas gatavošanas sākums - mīklas bumbiņu savelšana - patiešām ir tāds pats kā kuskusam, taču tās gatavo daudz lielākas, aptuveni 4-5 milimetru diametrā. Tālākais process nedaudz atšķiras, jo fregolu, lai veicinātu tās izžūšanu, viegli apgrauzdē, ko var pamanīt iepakojumā, jo pastas bumbiņas ir dažādos toņos no bāli iedzeltenām līdz okera brūnganām. Ņemot vērā pagatavošanas procesu, fregolai ir riekstaina, brūni apcepušās baltmaizes garozai līdzīga garša. Atšķirībā no kuskusa fregolu vāra kā citu pastu. 

Sardīnija ir zivju un molusku paradīze, tamdēļ tradicionālie sardīniešu pastas veidi receptēs tiek salikti kopā ar jūras produktiem. Ja jums ir bagātīgs itāļu produktu pieliekamais - tajā būs viss šai receptei nepieciešamais. Izcili gardi fregola puttanesca ir pasniegt ar apsvilinātu tunci. Taču labi garšo arī ar augstākās kvalitātes dzeltenspuru tunci olīveļļā. Mērci gatavoju ar 'Gaeta' šķirnes olīvām un Pantellērijas kaperiem (Cappero di Pantelleria). Visgardākā mērce neapšaubāmi izdodas no gataviem, saulē nobriedušiem miltainiem tomātiem, ziemas sezonā tos aizstāj ar iepriekš pagatavotu un sasaldētu mērci tomātu pamatmērci - itāļu passata vai spāņu sofrito, vai konservētu tomātiem savā sulā vai konservētu tomātu mīkstumu bez pievienotiem skābuma regulētājiem. Puttanesca mērci bieži pasniedz ar spageti vai ņjokiem.



'Gaeta' olīvas

1 porcija mērce mauku stilā jeb sugo alla puttanesca
fregola
saišķītis pētersīļu lapu

Uz pannas pagatavo mērci, kad fregola izvārījusies al dente to iemaisa mērcē un pārber ar smalki sagrieztām pētersīļu lapām. Pasniedz ar apsvilinātu tunci vai tunci olīveļļā.

Fregolu un Pantellērijas kaperus var iegādāties veikalā M'archers Strēlnieku ielā 1a. Dzeltenspuru tunci olīveļļā un 'Gaeta' šķirnes olīvas uz Latviju ved Baiba, info jautājiet man. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru