pirmdiena, 2015. gada 26. janvāris

GAILIS TAŽĪNĀ AR CITRONIEM, SARKANAJIEM APELSĪNIEM, ZAĻAJĀM OLĪVĀM UN KAPERIEM

 

Gailis ir mans absolūtais šībrīža putnu favorīts, kas ir lielisks ziemas zupām un pamatīgiem sautējumiem. Maiga, lēna un pacietīga sautēšana uz lēnas uguns ir viens no labākajiem veidiem kā to pagatavot, lai līdz pilnībai izbaudītu gaiļa gaļas struktūru. Tažīna savukārt ir viena no maniem sautēšanas tehniku favorītiem. Tas viss rezultējās lieliskā receptē ar sezonas augļiem - sarkanajiem apelsīniem. Gailim pievienoju arī konservētus citronus, kam ir pilnīgāka un koncentrētāka garša kā svaigiem citroniem. Ja izvēlas svaigus citronus, izmanto ļoti aromātiskus un saldus, ar iespējami plānāku balto mizas slāni, kas ēdienam piešķir rūgtenu noti.

Ēdiena piedevas ir zaļie kvieši un kartupeļi (fantastiska kombinācija, kad kartupeļi nav vienīgā vai nomācošā piedeva), kas gatavojas kopā ar gaili.





1/2 gailis
2 saujas zaļās olīvas
sauja kaperi
1 sauja izlobītas pistācijas
citrons (labāk izmantot pusi no konservēta citrona)
2-3 sarkanie apelsīni
sumaks
ras el hanout garšvielu maisījums
2 ķiplokdaiviņas
5 lieli kartupeļi
sāls un piparu maisījums
olīveļļa apcepšanai

Zaļos kviešus noskalo aukstā ūdenī un 2 stundas pirms gatavošanas iemērc ūdenī, lai tie uzbriest. Olīvām izņem kauliņus. Kaperus noskalo aukstā ūdenī un nosusina, lai noņemtu konservējuma garšu.

Tažīnas traukā ielej pāris šļukas olīveļļas un tajā uz lēnas uguns no visām pusēm apcep četrās daļās sadalītu gaiļa pusi, pievieno garšvielas - zātaru, sumaku, sapiparo un sasāla. Pēc tam pa virsu ber kaperus, olīvas, pistācijas, sagrieztas ķiplokdaiviņas un smalki sagrieztu konservētu citronu. Pa virsu saliek biezas sarkanā apelsīna šķēles. Pēc tam kārtām liek piedevu sastāvdaļas sekojošā secībā - zaļie kvieši un gabaliņos sagriezti kartupeļi. Piedevām pievieno ras el hout garšvielu maisījumu. Traukā pievieno nedaudz ūdens vai buljona, lai ūdens nepiedeg. Tažīnai uzliek vāku un uz lēnas uguns sutina līdz gaļa un piedevas ir mīksti.

Brangu mājas gaili vai iegādāties no Rūtas, vairāk info @Andersone Ruuta. Sarkanos apelsīnus var iegādāties Rimi ķēdes veikalos, veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69, veikalā M'archers Strēlnieku ielā 1a vai pasūtīt no Itālijas saimniecībām caur Itālijas garša, vairāk info http://www.italijasgarsa.lv. Zaļos kviešus var iegādāties veikalā Gourmet Studio Lienes ielā 9. Ras el hanout garšvielu maisījums iegādājams specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Zātaru var pasūtīt no palestīniešu kooperatīva Zaytoun mājas lapā http://www.zaytoun.org/

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru