piektdiena, 2015. gada 30. janvāris

PĪLE APELSĪNOS (CANARD A L'ORANGE)


Pīle apelsīnos ir franču kulinārijas klasika, kas ļoti bieži tiek pasniegta Ziemassvētkos. Ēdiens ir vienkāršāk pagatavojams, kā skan tā nosaukums. Tā ir cepta vai retāk grilēta pīle ar atsevišķi pagatavotu apelsīnu mērci. Ja pašiem malt garšvielas nav laika, varu ieteikt Sirmais&Dreibants garšvielu maisījumu pīlei, ko pati esmu izmēģinājusi. Patiesībā nozīmīgākā un sarežģītākā šī ēdiena sastāvdaļa ir mērce. To gatavo iepriekš, lai brīdī, kad pīle ir izcepusies, ēdienu var celt galdā. Klasiskajās receptēs izmanto 'Navel' šķirnes apelsīnus, bet esmu gatavojusi arī ar sarkanīgajiem 'Tarocco' un sarkanajiem 'Moro' šķirnes apelsīniem. Mērcei izmanto iepriekš vārītu pīles buljonu. Ja kādreiz gatavojiet pīli, no pāri palikušā putna skeleta iesaku uzvārīt buljonu un sasaldēt. Visbiežāk pīli cep veselu, bet man nebija tik daudz laika, tāpēc cept izvēlējos jau sagrieztus gabalus un rezultāts nelika vilties. Ja cep veselu pīli, tās vēderu piebāž ar apelsīnu ceturtdaļām, gabalos ceptu pīli kārto pamīšus ar apelsīnu šķēlēm un pārlej ar tikko spiesta apelsīna sulu.

Pīle ir tas putns, kas man garšo vidēji izcepts. Ja iedurot gaļā, parādās rozā suliņas, pīle ir gatava. Dzeltenas suliņas jau norāda, ka pīle ir labi izcepta. Ja to pārcep, gaļa ir ne tikvien neglīti brūna, bet arī sausa un šķiedraina.




Mērcei:
3 apelsīni (miza un segmenti)
3 ēdamk. brūnais cukurs
70 ml sarkanvīna etiķis
500 ml pīles buljons
2 ēdamk. kartupeļu ciete
150 ml + šļuka portvīns vai Madeira
5 ēdamk. Cointreau (vai cita apelsīnu liķiera)
pīles cepšanās šķidrums (tauki nosmelti)
30g sviests

1 pīle
2 apelsīni
10 timiāna zariņi
garšvielu maisījums: kanēlis, zvaigžņu anīss, Sičuaņas pipari, kurkuma, ingvers, timiāns un krustnagliņas
pīles tauki pannas ieziešanai

Ar dārzeņu mizotāju apelsīniem noskuj oranžo mizas slāni, lai pēc iespējas mazāk tam klāt būtu baltais slānis. Mizas sagriež pāris milimetrus platās strēmelītēs un ber katrā, aplej ar ūdeni, lai tās pilnībā nosegtas, un vāra aptuveni 15 minūtes. Pēc tam ūdeni nolej, apelsīnu mizas nosusina un rezervē. 

Pannā pagatavo karameli, savārot cukuru un etiķi līdz maisījums iegūst tumši brūnu krāsu un sīrupa konsistenci. Pannu tūlīt noņem no uguns (lai karamele nekļūst rūgta) un pievieno trešdaļu buljona un kārtīgi iemaisa karamelē. Pēc tam pievieno pārējo buljonu un mērcē iekuļ šļukā portvīna izšķīdinātu kartupeļu cieti. Beigās pievieno rezervētās apelsīnu mizas. Pannu liek atpakaļ uz uguns un pāris minūtes, nepārtraukti maisot, vāra līdz tā iebiezē. Pannu noņem no uguns un gaida, kad pīle būs izcepusies, būs noliets cepšanās šķidrums, kam nosmelti tauki, lai varētu turpināt mērces gatavošanu. Kastrolī lej pīles cepšanās šķidrumu un vīnu un uz lielas liesmas novāra līdz 4 ēdamkarotēm koncentrēta šķidruma. To nokāš un pievieno mērcei uz pannas, pielej apelsīnu liķieri. Mērci kārtīgi samaisa un uzvāra. Mērcei jābūt ar patīkamu un izteiktu apelsīnu aromātu un garšu. Ja nepieciešams, tās garšu piekoriģē ar svaigi spiestu apelsīnu sulu. Noņem no uguns. Pirms pasniegšanas mērcē iekuļ sviestu.

Pēc garšas sajauc garšvielas un samaļ. Cepešpannu ierīvē ar pīles taukiem. Pīles gabalus ierīvē ar samalto garšvielu maisījumu un jūras sāli un kārto cepešpannā pamīšus ar apelsīna šķēlēm un timiāna zariņiem. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 170-180 grādos 70 minūtes (tas atkarīgs no gabalu lieluma un vēlamās gatavības). Pirmoreiz pīles gatavību vajadzētu pārbaudīt pēc stundu ilgas cepšanas. Kamēr pīle cepas, noskūtos apelsīnus kārtīgi nomizo, sadala segmentos un novelk mizu. Kad pīle gatava, to kārto uz šķīvja, apelsīna šķēles un timiāna zariņus aizmet. Cepšanās šķidrumu saglabā, maksimāli nosmeļ taukus, lai varētu izmantot mērces gatavošanā. Pīli dekorē ar apelsīnu segmentiem un pasniedz ar mērci. Klāt pasniedz baltvīnu - Elzasas 'Traminer' vai izturētu vācu rīslingu.

Godīgi audzētas pīles var iegādāties no Rūtas, vairāk info @AndersoneRuuta. 'Navel', 'Moro', 'Tarocco' šķirnes bioapelsīnus no Itālijas piedāvā Itālijas garša, vairāk info www.italijasgarsa.lv. Zīmola Sirmais&Dreibants garšvielu maisījumi iegādājami restorānā un pārtikas preču veikalā Sirmais&Dreibants Bruņinieku ielā 63.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru