otrdiena, 2015. gada 20. janvāris

MELLEŅU UN BRŪKLEŅU CEPUMI


Līdzīgus cepumus nejauši pamanīju zviedru pavāra Magnusa Nīlsona (Magnus Nilsson) grāmatā Fäviken. Cepumi ir vienkārši un ātri pagatavojami. Mīkla nav jāatpūtina ledusskapī un cepumus veido no rokas, t.i. bez mīklas rullēšanas. Oriģinālajā receptē pildījumam lieto ievārījumu, bet es nekļūdīgi zināju, ka gribu ogu cepumus, kam izmantoju ziemas krājumiem sasaldētās brūklenes un dārza mellenes. Ne visi cepumiņi izdodas vienādi, tāpēc mazākos pildīju ar lielām brūklenēm, bet lielākos ar mazām mellenēm. Mīklas receptē nedaudz samazināju cukura daudzumu un baltā cukura vietā izmantoju samaltu (lai ātrāk un vienmērīgāk izkūst) gaišo niedru cukuru. Lai spilgtinātu meža aromātu un garšu, mīklai pievienoju rozmarīna pūdercukuru. Visticamāk, ka visas receptē izmantotās sastāvdaļas vienmēr ir mājās, tāpēc varu ieteikt šos cepumus brīžiem, kad ļoti sagribas kādu kārumu. No receptē minētā daudzuma man sanāca 3 plātes. Cepoties cepumi uzpūtīsies, tāpēc tos cieši blakus vienu otram neliek.

500g baltie kviešu milti (var aizstāt ar sijātiem pilngraudu kviešu miltiem, malums 0)
140g samalts gaišais niedru cukurs
2 ēdamk. rozmarīna pūdercukurs
300g sviests (istabas temperatūrā)
1 tējk. cepamais pulveris
2 olas (istabas temperatūrā)
sauja ogu - dārza mellenes, brūklenes, meža zemenes

Visas sausās sastāvdaļas samīca kopā ar sviestu, olas viegli sakuļ un iejauc mīklā līdz tā veidojas viendabīga, bet mīklu ir svarīgi nepārmīcīt. No mīklas uzreiz plaukstās saveļ bumbiņas un liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru. Ar īkšķi bumbiņas nedaudz saplacina un vidū iespiež ogu. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos līdz cepumi krāsojas zeltaini (aptuveni 10 minūtes).

Sijātus pilngraudu kviešu miltus var iegādāties veikalā Grauda spēks Lāčplēša ielā 61. Rozmarīna pūdercukurs iegādājams specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru