otrdiena, 2015. gada 6. janvāris

ZAĻO KVIEŠU (FREEKEH) SALĀTI AR LIELLOPA CEPETI, KAPEROGĀM, ARTIŠOKIEM UN SKĀBĒTIEM ĀBOLIEM



Šī ir pēcsvētku recepte, lai lietderīgi un gardi izmantotu pāri palikušos cepeša galus, kas parasti ir vairāk izcepušies kā rozīgais cepeša gabala vidus. Salātos arī gandrīz labi izcepts cepetis garšos lieliski. Klāt pievienotie kaperi un skābētie āboli salātus spirdzina, savukārt zaļie kvieši piedod tiem sāta sajūtu ilgākam laikam. Skābētus ābolus var iegādāties Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā pie tantēm, kas tirgojas ar skābētiem kāpostiem un gurķiem. Ja skābēti āboli negaršo vai tos neizdodas sameklēt, tos receptē var aizstāt ar skābētiem vai mazsālītiem gurķiem. Tomēr ābolu garša šeit ir īsti vietā, iesaku pacensties tos sameklēt. Receptē labāk iederas kaperogas nevis ziedpumpuri.

kaperogas

zaļie kvieši pirms un pēc gatavošanas

300-350g liellopa cepetis
2 saujas kaperogas
2 saujas zaļās olīvas
2 skābēti āboli
2 'Hass' avokado
grilēti artišoki eļļā
1 sarkanais sīpols
garšaugi - dilles un piparmētras
jūras sāls un piparu maisījums
šķipsna zātars
šķipsna merquén vai čili pārslas

Mērcei:
200 ml crème fraîche
2 mazi smalki (biezeņa konsistencē) rīvēts svaigs ābols
3-4 ēdamk. mārrutki

Pirmos pagatavo zaļos kviešus. Lai tie būtu pūkaini, birstoši, ar atsevišķi atdalītiem graudiem, zaļos kviešus vairākas reizes noskalo aukstā ūdenī, pievieno pusotru vairāk buljona. Uzvāra un pēc tam uz lēnas uguns vāra līdz viss šķidrums ir uzsūcies, tad katlam uzliek vāku un atstāj atpūsties 5 minūtes. Visbeidzot uzirdina ar dakšu un atdzesē. Bļodā liek atdzesētus zaļos kviešus, sagrieztus cepeša gabalus, sagrieztas (lielākās) kaperogas, zaļās olīvas, kam izņemti kauliņi, sagrieztus skābētos ābolus, artišokus un avokado gabaliņus, pievieno smalki sagrieztu sīpolu un garšaugus un visu izmaisa. Salātiem pievieno garšvielas - zātaru, sāli, piparus un aso piparu. Visas mērces sastāvdaļas sajauc kopā un pārlej salātiem. Ceļ galdā.

Artisan Grains zīmola frīkesu var iegādāties veikalā Gourmet Studio Lienes ielā 9.  Crème fraîche ražo uzņēmums Soira un to var iegādāties Kalnciema kvartāla tirdziņā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru