Tilapija ir kopējs apzīmējums aptuveni 100 dažādām cihlīdu ģints zivju sugām. Tilapija ir silto saldūdeņu zivs, ko arī Latvijā audzē akvakultūrā. Nostaļģijas vadīta to nopirku Centrāltirgū, jo Nīlas tilapija ir ikdienišķs Āfrikas makšķernieku loms, ko daudzas reizes esmu iegādājusies. Tradicionāli Āfrikā tā tiek grilēta un pasniegta ar aromātisku mērci, kuras neatņemamas sastāvdaļas ir citrusi, ingvers, ķiploks, čili un garšaugi. Āra grilēšanai nepiemērotā sezonā tilapija ļoti sulīga izcepas sāls garozā. Mērcei no citrusiem šoreiz izmantoju mandarīnus, tādēļ tā sanāk saldeni stipra, ja vēlas skābumiņu, pielej ēdamkaroti citronu sulas. Mandarīnu vietā var izmantot citus citrusus - laimus, citronus, greipfrūtus.
Cepšanai sāls garozā izmanto veselu zivi ar zvīņām. Pa iespējami mazāku atvērumu to pirms cepšanas tikai izķidā un vēderu piepilda ar garšaugiem.
Cepšanai sāls garozā izmanto veselu zivi ar zvīņām. Pa iespējami mazāku atvērumu to pirms cepšanas tikai izķidā un vēderu piepilda ar garšaugiem.
liela tilapija (1kg +)
rupjais jūras sāls (aptuveni 1,5kg)
garšaugi - ķiploki, citrona miziņa, pētersīļi, fenhelis
garšvielas - lauru lapas un piparu maisījums, kurā ietilpst baltie pipari, rozā pipari, Timutas pipari (Sečuānas piparu šķirne Nepālā), Voatsperifery pipari un melegetas pipari
Mērcei:
5 cm garš ingvera saknes gabals
5 ķiplokdaiviņas
3 mandarīni
1 čili (sarkanais vai halapeņo) vai 1/2 tējk. čili pārslu vai pulvera
maza buntīte pētersīļi
aukstā spieduma olīveļļa
Timutas vai Sečuānas pipari
Tilapiju nomazgā un pa iespējami mazāku griezumu vēderā tam izņem iekšas, lai pēcāk cepoties tajā neiekļūtu sāls. Zivs vēderu piebāž ar garšaugiem un garšvielām tā, lai tie nedaudz no vēdera līstu ārā. Cepešpannā, kurā pilnībā ērti ieguļ vesela zivs, ieklāj cepampapīru vai foliju. Rupjo jūras sāli samitrina ar ūdeni. Pannā aptuveni 2cm biezā kārtā ieklāj mitro jūras sāli, uz tā uzgulda zivi, un to viscaur pārklāj ar 2cm biezu sāls kārtu, to viegli piespiežot zivij no visām pusēm. Gala rezultātā pirms likšanas cepeškrāsnī, tlapijai jābūt pilnībā sāls ieskautai (izņēmums var būt neliela kaulu daļa no milzīgās galvas). Pārliecinās, ka sāls kārta stingri pieguļ zivij un liek to cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 250 grādos nepilnu pusstundu. Kad tilapija gatava, to izņem no cepeškrāsns un vēl 15 minūtes atpūtina, tad salauž sāls garozu un to uzmanīgi noņem, pēc tam novelk ādu ar zvīņām un pārlej ar mērci un pārber ar Sečuānas pipariem..
Gatavo mērci. No mandarīniem izspiež sulu, ķiplokdaiviņas un ingvera saknes gabalus izspiež caur ķiplokspiedi. Svaigo čili pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un smalki sagriež. Pētersīļus smalki sasmalcina. Visas sastāvdaļas sajauc kopā un izmaisa.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru