ceturtdiena, 2022. gada 18. augusts

OMLETE AR DŪMOS ŽĀVĒTU LASI


Receptes oriģināls meklējams 1795.gada pirmajā latviski izdotajā Tā pirmā pavāru grāmata, kur tā saucas amulete ar visādām lietām, kas dūmos žāvētas. Somijas vēstniece Latvijā Rīta Korpivāra beidz savu diplomātes karjeru un kā atvadu gastrodiplomātisku žestu pagatavoja šo recepti, savienojot mūsu abu valstu nacionālās gastronomiskās identitātes. Kūpinājumu omlete ir tik latviska, cik somiska. Vēstniece no visiem oriģinālreceptē minētajiem dūmos žāvētajiem produktiem izvēlējās somu gastronomijas lepnumu - kūpināšanas kastē dūmotu lasi. Vēstniecības pavāre Vineta Roze tai piešķīra zvejnieku brokastu nosaukumu, kas darināts no zemnieku brokastīm, jo zvejniekciemos omleti bagātina ar zivīm nevis bekonu. Kastē kūpinātā laša plānākos un mazākos astes gabalus vai pārpalikumus lieliski var izmantot šajā omletē, dārgākos un gaļīgākos gabalus rezervējot pamatēdienam. Turklāt, ja latvieši omleti parasti uzskata par brokastu ēdienu, tad franči omleti ceļ galdā pusdienās ar kādiem viegliem lapu salātiem piedevās. Lasim piestāv gan rukola, gan avotkreses.




4 olas
150 g kūpināta laša (foreles, palijas)
zaļumi (lociņi, dilles, lapu fenhelis, kārvele)
sviests cepšanai

Smalki sagriež lociņus, uz pannas sviestā pāris minūtes apcep. Tikmēr sakuļ olas. Uz pannas pievieno gabaliņos saplucinātu kūpināto lasi un pārlej ar sakultām olām. Kūpinājumi mēdz būt gana sālīti, ar to rēķinās pievienojot sāli. Kad omlete apcepusies zeltaina, pannai uzliek vāku, lai sarecē tās virspuse. Pārējos zaļumus smalki sagriež un pārber omletei. Ceļ galdā.

Omlete servēta uz servīzes Suunta šķīvja. Lai atzīmētu Somijas simtgadi pēc mūsdienu somu mākslinieces Lindas Linko zīmētajiem rakstiem/motīviem tapusi servīze Suunta, kuru galda klājumos izmanto Somijas valdība un Somijas vēstniecības visā pasaulē. To ražojis 1873.gadā dibinātais somu keramikas un porcelāna uzņēmums Arabia, kas specializējies virtuves un galda piederumu ražošanā.

Foto Ieva Andersone.