svētdiena, 2016. gada 24. jūlijs

JAUNO KARTUPELĪŠU UN REDĪSU SALĀTI AR KAPERIEM


Redīsi ir pirmie pavasara svaigo sezonas dārzeņu vēstneši, bet jau ātri vien tos nomaina citi pirmie dārzeņi un līdz vasaras beigām reti kurš vairs atceras par to esamību. To labi ilustrē receptes - pēc Jāņiem redīsi no tām ir pilnībā pazuduši. Nevajag par redīsiem aizmirst arī vasaras beigās, tie lieliski garšo un papildina maltītes pie grila vai vienkārši svaigā gaisā. Receptē norādītās sastāvdaļu proporcijas ir aptuvenas, ko katrs var pielāgot savai gaumei, jo katram gramam šeit nudien nav nozīme.

Šie salāti ir universāli, jo vienlaikus ir gan piedevas, gan salāti. Tos var pasniegt kā salātus vai nelielu uzkodu izsalkuma remdināšanai, bet mana pieredzē visātrāk tie tiek apēsti pie kādas grilētas gaļas vai desiņām. Kartupelīši, īpaši miltaino šķirņu, rada pamatīgu sāta sajūtu pretstatā kraukšķīgajiem un sīvajiem redīsiem, kas salātiem piešķir vieglumu un svaigumu. Protams, salātus var gatavot arī no lieliem un mizotiem kartupeļiem, taču šarms ir tieši mazajos, sīkajos ar visu mizu vārītajos jaunajos kartupelīšos. Kaperi un fenheļa lapas ir vienkārši lieliskākās garšvielas, kas vien var būt. Nākamreiz salātiem nedaudz pievienošu arī ļoti smalki sašķērētu fenheļa bumbuli.




500 g mazi jaunie kartupelīši
1 buntīte redīsi
2 tējk. kaperi jūras sālī
pāris fenheļa lapu zariņi

Mērcei:
100 g krējums
1 ēdamk. mājās gatavota majonēze (pēc izvēles)
1 tējk. pilngraudu sinepes
svaigi malti baltie pipari
sāls (pirms sālīšanas salātus labāk pagaršot, jo kaperi ir gana sāļi)

Kartupeļus ar mizu novāra, nosusina un atdzesē (ja kartupeļi būs karsti, tie krējuma mērci saraus biezpienveidīgos kunkuļos). Redīsus plāni sašķērē, kaperus vēsā ūdenī noskalo, nosusina un sakapā. Sajauc mērci visas tās sastāvdaļas samaisot. Bļodā liek novārītus un atdzesētus kartupeļus ar mizu, plānās šķēlēs sašķērētus redīsus, sakapātus kaperus un sasmalcinātas fenheļa lapas, pārlej ar mērci un izmaisa. Ceļ galdā.

otrdiena, 2016. gada 19. jūlijs

APRIKOŽU UN MELLEŅU GALETE


Šādas un līdzīgas galetes vasaras sezonā ir mana ikdiena, tāpēc ievadvārdi man vairs nerakstās. Ļoti vienkārši, ātri, bez lielām pretenzijām, bet tajā pat laikā gardi. Pildījumu iespējas ir neierobežotas atkarībā no augļu un ogu sezonas. Pildījumā vienlīdz labi iederas kā meža, tā dārza (lielogu) mellenes, ar to atšķirību, ka meža mellenes izšķīdīs un var suloties, bet dārza mellenes paliks veselas.

Vienīgās nopietnās piebildes ir par cukuriem. Receptē izmantoju kokospalmu ziedu cukuru, ko iegūst pārstrādājot šo palmu ziedkopu sulu, taču var izmantot arī citu palmu (cukurpalmu, dateļpalmu) cukuru. Palmu cukurs tiek izmantots kā garšviela, jo tam piemīt kompleksas karameļu notis, kas lieliski sader ar aprikozēm. Tā kā palmu cukurs nav tik salds kā niedru vai biešu cukurs, saldināšanai izmantoju smalko niedru cukuru. Arī vaniļas cukurs tiek izmantots kā garšviela, tāpēc jo būtiski ir izvēlēties dabīgu, labas kvalitātes vaniļu saturošu cukuru. Diemžēl lielākā daļa veikalos nopērkamais ir vanilīncukurs, kas ražots no sintētiskā vanilīna. Īpaši iesaku uzmanīties no Dansukker vaniļas cukursa ar īsto vaniļu. Cik vien iespējams uzņēmums noklusē, ka patiesībā cukurs savu uzbāzīgo, vulgāro, aso un lēto smaržu iegūst no cukuram pievienota sintētiskā vanilīna. Šo cukuru ar aso garšu un rūgto pēcgaršu ir viegli pārdozēt, sabojājot ēdienu. Diemžēl cukuram pievienotais sintētiskais vanilīns nomāc smalko un niansēto dabiskās vaniļas aromātu un tās maigo garšu. Produkts nav ne sava nosaukuma, ne kvalitātes vērts!





1 porcija galetes mīkla (gatavota no 160g baltajiem miltiem un 50 g tefa pārslām)

6-7 aprikozes
2 saujas mellenes
1 ēdamk. smalkais, gaišais, nerafinētais niedru cukurs
1 ēdamk. kokospalmu ziedu cukurs
1 tējk. vaniļas cukurs
1 tējk. tapiokas ciete
citrontimiāna zariņš


Aprikozes pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus un sagriež šķēlēs, pieber smalko cukuru, vaniļas cukuru, kokospalmu ziedu cukuru un tapioku un samaisa. Mīklu izņem no ledusskapja, pārliecinās, ka tā nav cieta, ja ilgi bijusi ledusskapī, bet ir padevīga. Mīklu rullē uz cepamā papīra (aptuveni 5 mm biezumā), veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 5 cm ārējo malu brīvu, vidū liek aprikožu pildījumu un pārber ar mellenēm. Brīvās malas saudzīgi uzloka uz augšu, lai pildījums ir pilnībā mīklas ieskauts. Galeti kopā ar cepampapīru uzslidina uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-40 minūtes līdz galetes mīklas maliņa krāsojas zeltaina. Izņem no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist. Pirms pasniegšanas galeti pārber ar svaigām citrontimiāna lapiņām.

Billington's Golden caster sugar ir iegādājams lielākajos lielveikalos. Dabīgās vaniļas cukuru un kokospalmu ziedu cukuru var iegādāties specializētajā dabīgo un bio garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Palmu cukuru tāpat kā tapiokas cieti var iegādāties veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69 un veikalā Stockmann. Tefa pārslas var iegādāties uzņēmuma Tobia Teff internetveikalā.