Beef Wellington jeb liellopa velingtons ir klasiks britu svētku cepetis – sulīga un mīksta liellopa fileja iecepta pufīgā sviesta kārtainās mīklas apvalkā. Starp gaļu un mīklu tradicionāli ir duxelles – sauss sēņu pildījums.
Kopš 2018.gada britu vēstnieka rezidencē Portugālē tradicionālo velingtonu gatavo ar vistas gaļu kā daļu no korporatīvās apņemšanās samazināt ietekmi uz vidi. Vistas velingtons ir lētāks un viegli pagatavojams mājās.
Pat ja ieteikšu kārtaino sviesta mīklu, liela daļa tik un tā izmantos rūpnieciski gatavo kārtaino mīklu, kas netiek gatavota no sviesta, tad vismaz mīklas plāksnes no abām pusēm pārsmērējiet ar mīkstu sviestu, lai kaut nedaudz noķertu sviesta aromātu un garšu.
500 g vistas fileju
350 g kārtainās mīklas
250 g sēņu (meža, šampinjonu)
50 g bekona
1 šalote
1 ola (dzeltenums un baltums atsevišķi)
pāris zariņi timiāna
šķipsna rīvēta muskatzieda vai muskatrieksta
jūras sāls un svaigi malti melnie pipari
sviests apcepšanai
350 g kārtainās mīklas
250 g sēņu (meža, šampinjonu)
50 g bekona
1 šalote
1 ola (dzeltenums un baltums atsevišķi)
pāris zariņi timiāna
šķipsna rīvēta muskatzieda vai muskatrieksta
jūras sāls un svaigi malti melnie pipari
sviests apcepšanai
Sēnes smalki sakapā, bekonu un šaloti sagriež smalkos gabaliņos un uz pannas sviestā apcep līdz šalote ir mīksta, bet vēl neiekrāsojas zeltaina un sēņu šķidrums ir iztvaikojis. Sasāla, sapiparo un pievieno timiāna lapiņas. Izmaisa un rezervē vēlākam. Tikmēr uz pannas no visām pusēm sviestā strauji apbrūnina vistas filejas. Sasāla sapiparo un pārber ar rīvētu muskatziedu vai muskatriekstu.
Kārtaino mīklu sadala divos 30x25 cm un divos 15x25 cm gabalos. Divus mazākos liek uz
cepampapīra, kas ieklāts uz cepamplāts. Divās līdzīgās daļas sadala sēņu pildījuma masu un
vienmērīgi izlīdzina, atstājot visapkārt aptuveni 2 cm brīvas malas. Virs sēņu pildījuma liek
apbrūninātās vistas filejas. Brīvās mīklas malas un fileju virspuses pārsmērē ar viegli sakultu
olbaltumu. Pa virsu liek lielākos mīklas gabalus cieši apņemot un piespiežot vistas filejām. Gar
malām, kas ir brīvas no pildījuma ar dakšu abas mīklas kārtas saspiež kopā. Ja veidojas kādi
neregulāri mīklas pārpalikumi, tos ar nazi apgriež, ieturot glītu formu. Pārsmērē ar viegli sakultu dzeltenumu. Ja vēlas, ar naža asmens neaso daļu, neiegriežot mīklā, iezīmē kādu rakstu. Sagatavotos velingtonus vismaz pusstundu atdzesē ledusskapī. Pēc izņemšanas no ledusskapja vēlreiz pārsmērē ar olas dzeltenumu un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsni 200C aptuveni pusstundu. Izņem no krāsns un ļauj vismaz 10 minūtes atpūsties pirms to sagriež biezās šķēlēs.
cepampapīra, kas ieklāts uz cepamplāts. Divās līdzīgās daļas sadala sēņu pildījuma masu un
vienmērīgi izlīdzina, atstājot visapkārt aptuveni 2 cm brīvas malas. Virs sēņu pildījuma liek
apbrūninātās vistas filejas. Brīvās mīklas malas un fileju virspuses pārsmērē ar viegli sakultu
olbaltumu. Pa virsu liek lielākos mīklas gabalus cieši apņemot un piespiežot vistas filejām. Gar
malām, kas ir brīvas no pildījuma ar dakšu abas mīklas kārtas saspiež kopā. Ja veidojas kādi
neregulāri mīklas pārpalikumi, tos ar nazi apgriež, ieturot glītu formu. Pārsmērē ar viegli sakultu dzeltenumu. Ja vēlas, ar naža asmens neaso daļu, neiegriežot mīklā, iezīmē kādu rakstu. Sagatavotos velingtonus vismaz pusstundu atdzesē ledusskapī. Pēc izņemšanas no ledusskapja vēlreiz pārsmērē ar olas dzeltenumu un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsni 200C aptuveni pusstundu. Izņem no krāsns un ļauj vismaz 10 minūtes atpūsties pirms to sagriež biezās šķēlēs.