Peipusa ezers ir labi
pazīstams Latvijas makšķerniekiem, un patiešām zivju šeit netrūkst: kārdinoši
kaltētu zivju krāvumi, kā arī iztālēm smaržojošas svaigi kūpinātas sīgas, repši
un zuši. Taču Peipusa ezera piekraste ir ievērības cienīga arī ar kādu mazāk
godātu, taču katrā mājsaimniecībā izmantotu garšaugu – Peipsimā (igauniski -
Peipsimaa) sīpolu. Peipsimā ir jaunākais no jēdzieniem šejienes visnotaļ
vēsturiski bagātajās sīpolu audzēšanas tradīcijā. Tikai pagājušā gadsimta
sešdesmitajos gados ar vārdu Peipsimā sāka apzīmēt Peipusa ezeram pieguļošās teritorijas, kam administratīvi ir cits dalījums. Tā vēsturiski ir etniski,
lingvistiski un arī reliģiski daudzkrāsaina teritorija, kur kopā savijušās igauņu, krievu, baltvāciešu un votu kultūras
tradīcijas, igauņu un senslāvu valodas un vecticībnieku, pareizticīgo un
luterāņu rituāli. Peipsimā sīpolu gan īpaši lolojuši tikai vecticībnieki, tāpēc īpašo sīpolu jāmeklē tajās apdzīvotajās vietās, kur ir visblīvākās vecticībnieku apmetnes. Koši krāsotas koka mājeles cieši saspiedušās viena pie otras
abpus šauriem un līkumotiem ceļiem. Pa vidu tām slejas lūgšanu nami, bet
nelielās brīvās platības aizpilda stāvām dobēm pieblīvēti mazdārziņi, kas
atdalīti ar žogiem, kuru stabi apkārti ar sīpolu virtenēm, kas reizē ir gan
rota, gan tirdzniecības stends.
Vietējie uztur leģendu
par septiņpadsmitā gadsimta vecticībniekiem, kas meklējot ticības brīvību uz
Igauniju pārcēlušies no Krievijas otrpus ezeram līdzi ņemot arī sīpolus. Mūsdienās
runāt par absolūtu sīpolu šķirnes tīrību ir grūti, tomēr nenoliedzami gadu
simteņiem palieņu augstajās dobēs audzētie sīpoli ir kvalitātes simbols. Tieši sīpoli izrādījušies veiksmīgākā no audzējamajām kultūrām, kurus no applūšanas un
sapūšanas pasargā īpaši veidota dobju sistēma. Tās ir dobes pusmetra augstumā
ar šaurām taciņām starp tām, kurās sagulst nezāles un aiztek liekais ūdens.
Dobes katru rudeni tiek noraktas un pavasarī veidotas no jauna, augsnē
iestrādājot pērnās nezāles. Gadatirgū vietējos sīpolus ir viegli atšķirt – tie
ir nedaudz saplacinātas formas, krāsā no maigi zeltainas līdz blāvi rozīgai,
garšā izteikti aromātiski un ļoti sulīgi, taču bez sīvuma. Īpaša kvalitātes zīme ir to ilgais
uzglabāšanas potenciāls, kas nerada izbrīnu, jo novāktie sīpoli gozējas saulītē,
pēc tam turpina žūšanu mazos, bet labi vēdinātos šķūnīšos vai nosegtās
novietnēs.
Šķiet, ka tieši šobrīd
vairāk kā jebkad agrāk sīpoli raksturo Peipusa ezera vecticībnieku dzīvi, kad
jauniešiem vienmuļā ikdiena un pieticīgā iztikšana ir pamatots iemesls
aizbraukšanai, savukārt ārzemniekus pievilina tikai īpašumi tiešā ezera krastā,
kas kalpo kā vasaras rezidences. Peipsimā sīpols ir iesakņojies ne tikai ezera
zemēs, bet arī ļaužu identitātē un vietējās kulinārajās tradīcijās. Sapīti
glītās virtenēs tie atgādina par darba tikumu, bet sacepti kopā ar ezera zivīm
vai pildītos pīrāgos nodod garšas kodu nākamajām paaudzēm. Tieši tāds reiz
atvests no svešuma, cauri gadsimtiem nedaudz sajaucies ar citiem sīpoliem,
pieradis pie palieņu augsnes un atradis augsto dobju audzēšanas sistēmu ir Peipsimā
sīpols.
Bildes no ikgadējā sīpolu gadatirgus Kallastē.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru