otrdiena, 2016. gada 19. jūlijs

APRIKOŽU UN MELLEŅU GALETE


Šādas un līdzīgas galetes vasaras sezonā ir mana ikdiena, tāpēc ievadvārdi man vairs nerakstās. Ļoti vienkārši, ātri, bez lielām pretenzijām, bet tajā pat laikā gardi. Pildījumu iespējas ir neierobežotas atkarībā no augļu un ogu sezonas. Pildījumā vienlīdz labi iederas kā meža, tā dārza (lielogu) mellenes, ar to atšķirību, ka meža mellenes izšķīdīs un var suloties, bet dārza mellenes paliks veselas.

Vienīgās nopietnās piebildes ir par cukuriem. Receptē izmantoju kokospalmu ziedu cukuru, ko iegūst pārstrādājot šo palmu ziedkopu sulu, taču var izmantot arī citu palmu (cukurpalmu, dateļpalmu) cukuru. Palmu cukurs tiek izmantots kā garšviela, jo tam piemīt kompleksas karameļu notis, kas lieliski sader ar aprikozēm. Tā kā palmu cukurs nav tik salds kā niedru vai biešu cukurs, saldināšanai izmantoju smalko niedru cukuru. Arī vaniļas cukurs tiek izmantots kā garšviela, tāpēc jo būtiski ir izvēlēties dabīgu, labas kvalitātes vaniļu saturošu cukuru. Diemžēl lielākā daļa veikalos nopērkamais ir vanilīncukurs, kas ražots no sintētiskā vanilīna. Īpaši iesaku uzmanīties no Dansukker vaniļas cukursa ar īsto vaniļu. Cik vien iespējams uzņēmums noklusē, ka patiesībā cukurs savu uzbāzīgo, vulgāro, aso un lēto smaržu iegūst no cukuram pievienota sintētiskā vanilīna. Šo cukuru ar aso garšu un rūgto pēcgaršu ir viegli pārdozēt, sabojājot ēdienu. Diemžēl cukuram pievienotais sintētiskais vanilīns nomāc smalko un niansēto dabiskās vaniļas aromātu un tās maigo garšu. Produkts nav ne sava nosaukuma, ne kvalitātes vērts!





1 porcija galetes mīkla (gatavota no 160g baltajiem miltiem un 50 g tefa pārslām)

6-7 aprikozes
2 saujas mellenes
1 ēdamk. smalkais, gaišais, nerafinētais niedru cukurs
1 ēdamk. kokospalmu ziedu cukurs
1 tējk. vaniļas cukurs
1 tējk. tapiokas ciete
citrontimiāna zariņš


Aprikozes pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus un sagriež šķēlēs, pieber smalko cukuru, vaniļas cukuru, kokospalmu ziedu cukuru un tapioku un samaisa. Mīklu izņem no ledusskapja, pārliecinās, ka tā nav cieta, ja ilgi bijusi ledusskapī, bet ir padevīga. Mīklu rullē uz cepamā papīra (aptuveni 5 mm biezumā), veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 5 cm ārējo malu brīvu, vidū liek aprikožu pildījumu un pārber ar mellenēm. Brīvās malas saudzīgi uzloka uz augšu, lai pildījums ir pilnībā mīklas ieskauts. Galeti kopā ar cepampapīru uzslidina uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-40 minūtes līdz galetes mīklas maliņa krāsojas zeltaina. Izņem no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist. Pirms pasniegšanas galeti pārber ar svaigām citrontimiāna lapiņām.

Billington's Golden caster sugar ir iegādājams lielākajos lielveikalos. Dabīgās vaniļas cukuru un kokospalmu ziedu cukuru var iegādāties specializētajā dabīgo un bio garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Palmu cukuru tāpat kā tapiokas cieti var iegādāties veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69 un veikalā Stockmann. Tefa pārslas var iegādāties uzņēmuma Tobia Teff internetveikalā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru