Nieka piedeva,
kas sevī koncentrējusi garšu esenci – intensīvu, pikantu, sāļi skābu, ar
pilnīgu, zīdaini gaļīgu tekstūru, tā īsumā varētu raksturot konservētos
citronus. Reiz pagaršoti tie ne tikai neatstāja mani vienaldzīgu, bet stingri
pamudināja piedomāt, lai vienmēr ledusskapī būtu konservētu citronu
burciņa. Konservēti citroni nav aizstājami ar svaigiem, jo tiem atšķiras viss - garša, smarža, tekstūra.
Šī marokāņu
virtuvi raksturojošā garša top no vietējo šķirņu - 'Doqq' vai 'Boussera'. Divas pamatsastāvdaļas
visām receptēm ir vienādas – citroni un rupjais jūras sāls. Atšķiras vien
šķidrums, kurā citroni tiek turēti - ūdens, augu eļļa vai citronu sula. Gan
citronos esošā skābe, gan sāls darbojas kā konservanti. Gan citronus, gan sāli
izvēlos pēc iespējas dabiskākus, proti, bio citronus, kuru miza nav apstrādāta
ne ar ķimikālijām, ne vasku un mazattīrītu jūras sāli bez joda un pretsalipes
vielām.
Man citronus patīk konservēt kopā ar aromātiskām garšvielām - kanēļa standziņām, kanēļkoka lapām, kanēļkoka ogām, krustnagliņām, lauru lapām, dažādiem pipariem (Teličeri, rozā, kubebas, Madagaskaras, Asamas, Tasmānijas), kardamonu, sinepju vai koriandra sēklām. Kā konservēšanai vispiemērotāko izvēlos svaigi spiestu citronu sulu. Šādi konservēti citroni kļūst mīksti un gaļīgi kā plūmes kompotā. Kulinārijā izmantot visu citronu - gan mīkstumu, gan balto un dzelteno miziņu un, protams, arī iekonservēto citronu sulu. Salātos un kuskusam izmanto galvenokārt mizu, putnu baltās gaļas un zivju ēdieniem, tažīnās, sautējumos un zupās gan mīkstumu, gan mizu, savukārt marinādēs un mērcēs – sulu.
Gatavi konservēti citroni |
3 citroni
3 ēdamk. Gerandes rupjais sāls
3-4 citronu sula
Garšvielas - kanēļa standziņas,
krustnagliņas, lauru lapas, smaržīgie pipari (virces), kardamons, sinepju un
koriandra sēklas
Citronus kārtīgi nomazgā un noberž ar birsti. Katru citronu
pārgriez uz pusēm, katru pusi sadala četrās daļās, nepārgriežot līdz galam. Pie
mizas visam četrām daiviņām ir jāturas kopā. Sasāla (kārtīgi ieber sāli starp
daivām). Stikla burkā citronu liek cieši vienu pie otra. Brīvās vietas aizpilda
ar garšvielām. Burku piepilda ar tikko spiestu citronu sulu tā, lai visi
citroni nosegti. Uzglabā ledusskapī. Pēc mēneša citroni ir iekonservējušies un
gatavi lietošanai. Citronus ledusskapī var droši uzglabāt vismaz gadu, lai
arī man tie glabājas jau ilgāk par gadu.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru