Pazīstamākais granātābolu konservs ir grenadīns - granātābolu sīrups, ko ziemas mēnešos dāsni piešpricē karstai tējai, bet vasarā spirdzinošiem kokteiļiem. Lai arī granātāboli mūsu klimatu nepanes, tomēr austrumzemju augļi teju vienmēr ir bijuši Latvijas veikalu plauktos vai uz tirgus letēm. Šo gadu laikā tā arī nav izveidojušās iemīļotas un populāras receptes. Kā latvieši ēd granātābolus? Vismazāk jau nu noteikti konservos. Protams, ko tik nevar konservēt...vieni no bezjēdzīgākajiem konserviem man vienmēr ir likušies burkās glīti sabāzti cīsiņi. Taču granātābolu želeja ir viens no tiem konserviem, ko iemīl no pirmās apēstās karotītes. Arī konservēšanas laiks ir patīkams, kad lielā svētku kņada jau aiz muguras un garos ziemas vakarus vajag īsināt kaut kā lietderīgi. Tas ir īstais laiks, lai pagatavotu pāris konservus - granātābolu želeju vai mājās vārītu grenadīnu, kas lieliski noderēs vēl atlikušajās sala dienās un sagaidīs vasaras tveici.
600ml svaigi spiesta granātābolu sula (būs nepieciešami aptuveni 2 kg granātāboli)
525g cukurs
1 citrona sula
600ml svaigi spiesta granātābolu sula (būs nepieciešami aptuveni 2 kg granātāboli)
525g cukurs
1 citrona sula
Vispirms no granātāboliem izspiež sulu. Es neieteiktu lietot sulu spiedi, jo sula no sēklām un starp tām esošā membrānas slāņa tai piešķirs pārmērīgu rūgtumu. Lai izspiestu nepieciešamo sulu, es izmantoju visai primitīvu metodi. Granātābolu pārgriež uz pusēm un saspiež plaukstās, pēc tam ar abu roku pirkstiem cenšas saspiest vēl nesaspiestās sēklas. Sulu lej katlā, pievieno cukuru un maisot vāra līdz cukurs pilnībā izkusis. Pēc tam uz vidējas liesmas turpina vārīšanu vēl aptuveni pusstundu, ik pa laikam noputojot katla virspusē izveidojušās rozā putas. Pievieno citrona sulu un turpina vārīšanu vēl 15 minūtes. Šī mājas recepte iesaka vienkāršu un senu želēšanas pārbaudes paņēmienu - no ledusskapja saldētavas izņem kādu ledus gabaliņu, uz tā uzpilina lāsīti želeju. Ja ledus gabaliņu sakustinot želeja turas nekustīgi stingri un nenotek, tā ir gatava. Ja želeja tomēr notek, turpina vārīšanu un veic jaunu želēšanas pārbaudi ik pēc piecām minūtēm. Gatavu želeju lej burkās, atstāj atdzist un stingri noslēdz ar vāku.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru