Tarte vizuāli izskatās pievilcīgāka, ja āboli netiek mizoti un tiem ir koša miziņa, bet man diemžēl bija tikai veikalā pirkti āboli, kas, šķiet, bija apstrādāti ar pārtikas vasku, tāpēc ābolus nomizoju. Kā final touch (filigrānu nobeigumu) - tarti plānā kārtiņā ar otiņu pārziež ar grenadīnu vai granātābolu želeju, ko izdarīju jau pēc fotografēšanas.
1/2 porcija (300g) raupjā kārtainā mīkla vai kārtainā mīkla
2 lieli vai 3 mazi āboli
2 ēdamk. brūnais cukurs
šķipsna kanēlis vai 1 vaniļas pāksts sēklas
maza ola vai piens mīklas pārsmērēšanai
grenadīns vai granātābolu želeja tartes pārsmērēšanai
Āboliem izgriež serdes un sagriež plānās šķēlēs. Bļodā sagrieztos ābolus sajauc ar cukuru un kanēli vai vaniļas pāksts sēklām. Mīklu izrullē 4mm plānu, uz mīklas uzliek 26cm diametra formu un ar nazi virzienā no augšas uz leju, nevis velkot (!) mīklu izgriež apaļu. Ja nazis apkārt formai tiks vilkts, tas samazinās mīklas pacelšanos cepšanās laikā. Mīklu liek uz cepampapīra. Ar nazi iegriež 2cm malu visapkārt mīklas aplim; šī mala paliks tukša. Mīklas apļa vidū līdz iezīmētajai malai kārto ābola šķēles, bet iezīmēto malu pārsmērē ar olu vai pienu, neskarot ābolus. Cepšanai sagatavoto tarti 20 minūtes atpūtina ledusskapī. Tikmēr uzkarsē cepeškrāsni un tajā atstāj pannu, uz kuras tarti ceps. Tarti izņem no ledusskapja un liek uz sakarsušās pannas. Cep 190 grādos 20-25 minūtes līdz mīklas malas krāsojas zeltaini dzeltenas. Izņem no cepeškrāsns un ar otiņu ābolus pārsmērē ar grenadīnu vai granātābolu želeju. Tarti pasniedz siltu ar (neuzminējāt!) atdzesētu Latvijas ābolu vīnu - Abavas ģimenes vīna darītavā brūvētu ābolu pussaldo vīnu. Šī ābolu vīna ražotāju izpratne par cukuru augļu vīnos atbilst saprātam un eiropeiskai uztverei - vīns ir saldens, bet ar labi iekļautu skābes saturu. Mani ļoti patīkami iepriecināja dzēriena veiksmīgais balanss, atvērtā ābolu buķete un spirdzinošā, viegli skābenā pēcgarša. Ideāls sabiedrotais nesaldiem ēdieniem no āboliem vai ar āboliem, vai ēdieniem, kas sader ar (āboliem) ābolskābi.
Vairāk info par vīnu www.abavas.lv
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru