Store no ekskluzīvas un nepieejamas zivs, pamazām kļūst vismaz par svētku vai īpašu vakariņu zivi, ko bauda ne tikai restorānā, bet gatavo arī mājās. Store patiešām ir ļoti garda un to vienmēr gatavoju salīdzinoši vienkārši, piešķirot kādu garšas akcentu, bet izmantojot produktus, kas nenomāc stores gaļas garšu. Šī recepte nebija paredzēta blogam, tāpēc arī bildē redzamajam stores steikam jau novilkta āda, bet piedevas nav redzamas. Ar recepti tomēr nolēmu dalīties, jo tā ir ātri un vienkārši pagatavojama, un ar lielisku un sezonālu rezultātu. Store un lakši ir laba kombinācija, ko lieliski papildina kūstošais melnā ķiploka sviests.
Marinēšānai un cepšanai izmanto kaltētus lakšus, jo svaigi lakši termiski apstrādāti zaudē savas smaržas un garšas īpašības, bet kaltēti lakši ir neiedomājami aromātiski. Svaigos lakšus (vai lakšu pesto) savukārt izmanto stores piedevām un salātos.
stores steiki
Marinādei:
kaltēti lakši
citronu eļļa
jūras sāls
baltie pipari
pāris šļukas anīsa liķieris (rakija, pastiss) cepšanai
melnā kiploka sviests pasniegšanai
Vispirms stores steikus sasāla un sapiparo un iemarinē citronu eļļā un lakšos. Atstāj marinēties uz 6 stundām. Ja vēlas izteiktāku citrusu garšu, steikus nedaudz ierīvē ar svaigi rīvētu biocitronu miziņu.
Steikus kārto uz folijas, pārslaka ar olīveļļu un anīsa liķieri. Ietin folijā, visus galus cieši noslēdzot. Liek cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 160 grādos un cep aptuveni 15-20 minūtes atkarībā no steiku biezuma. Ceļ galdā karstus, jo atdziestot tās gaļa kļūst stingra, ar melnā ķiploka sviesta pikuci. Piedevās pasniedz selerijas saknes un ābolu biezeni ar nelielu lakšu pesto piedevu. Papildus var pārliet ar mērci, kas folijā izveidojusies cepšanās laikā.
Stores audzē uzņēmums Mottra, to gandrīz vienmēr var iegādāties Centrāltirgus Zivju paviljonā un pavisam nesen tai tika piemērotas veikala Stockmann Trako dienu atlaides. Kaltēti lakši iegādājami specializētajā ungāru produktu veikalā Hungaricum Ģertrūdes ielā 5a, ieeja no Skolas ielas vai specializētajā garšvielu veikalā Gourmet Studio Lienes ielā 9. Izmantoju Puglissima Olio Limon (tā ir olīveļļa, kas spiesta kopā ar citroniem), vairāk info www.puglissima.com
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru