Gailis ir mans absolūtais šībrīža putnu favorīts, kas ir
lielisks ziemas zupām un pamatīgiem sautējumiem. Maiga, lēna un pacietīga
sautēšana uz lēnas uguns ir viens no labākajiem veidiem kā to pagatavot, lai
līdz pilnībai izbaudītu gaiļa gaļas struktūru. Tažīna savukārt ir viena no
maniem sautēšanas tehniku favorītiem. Tas viss rezultējās lieliskā receptē ar
sezonas augļiem - sarkanajiem apelsīniem. Gailim pievienoju arī konservētus
citronus, kam ir pilnīgāka un koncentrētāka garša kā svaigiem citroniem. Ja
izvēlas svaigus citronus, izmanto ļoti aromātiskus un saldus, ar iespējami
plānāku balto mizas slāni, kas ēdienam piešķir rūgtenu noti.
Ēdiena piedevas ir zaļie kvieši un kartupeļi (fantastiska kombinācija, kad
kartupeļi nav vienīgā vai nomācošā piedeva), kas gatavojas kopā ar gaili.
1/2 gailis
2 saujas zaļās olīvas
sauja kaperi
1 sauja izlobītas pistācijas
citrons (labāk izmantot pusi no konservēta citrona)
2-3 sarkanie apelsīni
sumaks
ras el hanout garšvielu
maisījums
2 ķiplokdaiviņas
2 saujas zaļie kvieši jeb frīkess
5 lieli kartupeļi
sāls un piparu maisījums
olīveļļa apcepšanai
Zaļos kviešus noskalo aukstā ūdenī un 2 stundas pirms
gatavošanas iemērc ūdenī, lai tie uzbriest. Olīvām izņem kauliņus. Kaperus
noskalo aukstā ūdenī un nosusina, lai noņemtu konservējuma garšu.
Tažīnas traukā ielej pāris šļukas olīveļļas un tajā uz
lēnas uguns no visām pusēm apcep četrās daļās sadalītu gaiļa pusi, pievieno
garšvielas - zātaru, sumaku, sapiparo un sasāla. Pēc tam pa virsu ber kaperus,
olīvas, pistācijas, sagrieztas ķiplokdaiviņas un smalki sagrieztu konservētu
citronu. Pa virsu saliek biezas sarkanā apelsīna šķēles. Pēc tam kārtām liek
piedevu sastāvdaļas sekojošā secībā - zaļie kvieši un gabaliņos sagriezti
kartupeļi. Piedevām pievieno ras
el hout garšvielu maisījumu.
Traukā pievieno nedaudz ūdens vai buljona, lai ūdens nepiedeg. Tažīnai uzliek
vāku un uz lēnas uguns sutina līdz gaļa un piedevas ir mīksti.
Brangu mājas gaili vai iegādāties no Rūtas, vairāk info
@Andersone Ruuta. Sarkanos apelsīnus var iegādāties Rimi ķēdes veikalos, veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69, veikalā M'archers Strēlnieku ielā 1a vai pasūtīt no
Itālijas saimniecībām caur Itālijas
garša, vairāk info http://www.italijasgarsa.lv.
Zaļos kviešus var iegādāties veikalā Gourmet
Studio Lienes ielā 9. Ras el hanout garšvielu maisījums iegādājams
specializētajā garšvielu veikalā Spice
House Upīša pasāžā. Zātaru
var pasūtīt no palestīniešu kooperatīva Zaytoun mājas
lapā http://www.zaytoun.org/
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru